1956. október 23-ra emlékeztünk

Ezen a napon tört ki a magyar történelem talán legdicsőségesebb forradalma és szabadságharca. A forradalom győzött, de az akkori világ legnagyobb hatalma a szabadságharcot vérbe fojtotta.

Egy idegen hatalom, a világ leghatalmasabb hadserege leverte a “pesti srácok” küzdelmét.

Diákok, munkás- és paraszt fiatalok néztek farkasszemet a szovjet tankokkal, amelytől az egész világ rettegett.

Hogy mit szerettek volna azok a “pesti srácok”? Hogy mit szerettek volna a forradalom hősei? A sztálinista diktatúra helyett szabadon választott, demokratikus kormányt, demokratikus államot, a többpártrendszer bevezetését.

A munkabérek reálértékének helyreállítását és a beszolgáltatások eltörlését. A szovjet kultúrpolitika helyett teljes vallásszabadságot, hagyományainknak megfelelő oktatást. Független sajtót.

Iskolánkban a magyar himnusz közös eléneklése után így emlékeztünk ezekre az eseményekre:
Alsós diákjaink részére akadályverseny volt különböző állomásokkal:
  • a kisebbek  lyukas zászlót készítettek
  • a nagyobbak ’56-os fényképek segítségével  készítettek montázst
  • a kicsik meghallgattak  egy történetet Csics Gyula: Magyar forradalom: 1956 – Napló című könyvéből( forradalom, ahogy egy 12 éves gyerek átélte)
  • a 3-4. osztályosoknak egy, az 1956-os eseményekről szóló szöveg összekevert mondatait kellett sorrendbe állítaniuk
  • a kicsikkel megtanultuk Kiss Dénes: Velünk vagy ellenünk c. versét
  • a nagyoknak megadott szavak felhasználásával kellett verset írniuk

És hogy a harc “élménye” is meglegyen: Sztálin papírszobrát kellett ledönteni nagy focilabdával, majd célba dobást gyakoroltak tankra babzsákkal.

Felső tagozatos diákjainknak először meghívott vendégünk, Dr. Nagy Sándor mesélte el saját forradalmi élményeit, majd Budapest-foglaló vetélkedő volt, melynek során a “pesti srácok” elfoglalták a szovjetektől Budapestet.

A Honfoglalóhoz hasonló kvízjáték kérdéseinek megválaszolásával lehetett kerületeket elfoglalni. A csapatok tagjait 5-es, 7-es, 8-os diákok alkották együtt.